Kodlama Nedir?
Kodlama ya da programlama, bir bilgisayar sistemine ya da elektronik devreye işlem yaptırmak için yazılan komut dizisidir.
Neden Kodlama Eğitimi?
1. Kodlama yeni çağın yabancı dili. Bundan dolayı; çocuklarımıza makinelere emir vermeyi sağlayan kodlamayı öğretmek, yeni çağın yabancı dili kodlama ile bilgisayarlarla ve makinelerle konuşabilme yetisini kazandırmalıyız.
2. Gençler ileride hangi mesleği seçerlerse seçsinler, artık onlardan teknolojiye hakim olmaları bekleniyor.
3. Günümüzün dijital dünyasında kodlama; matematik ve okuma yazma ile birlikte temel bir gereksinim haline geldi.
4. Kodlama en iyi erken yaşlarda öğreniliyor. Kodlamayı öğrenmek, bir yabancı dil öğrenmeye benziyor.
5. Çocuklar sıralama, döngüler ve koşullar gibi kavramlarla ne kadar erken tanışırlarsa o kadar iyi özümsüyorlar.
6. Yapılan araştırılmalara göre her 3 çocuktan biri henüz konuşma dahi öğrenmeden bilgisayar, akıllı telefon, tablet vb. elektronik cihazlarla tanışıyor.
7. Çocukların kodlama ile tanışmaları, kullandıkları cihazları faydalı araçlara dönüştürüyor.
8. Kodlama eğitimi, çocukların hayal ettikleri oyun, uygulama vb. birçok yazılım geliştirebilmelerini sağlıyor.
9. Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarındaki öngörülen yeni işlerin yüzde 60’ı bilgisayarla ilişkili olacak.
10. Kod yazma çiftçilikten hukuka, inşaattan tıbba kadar her endüstride kullanılacak…
11. Bilgisayar mühendisliği yeni mezunlar arasında en çok kazandıran işlerden biri olacak.
12. Kodlama aynı zamanda en yeni liberal sanatlardan. Liberal sanatlar insanları hayata hazırlamak ve öğrencilere etraflarındaki dünyayı daha iyi anlamaları konusunda yardım etmek üzere tasarlanıyor. Kodlama ise dijitalleşen hayatta dünyadaki olup biteni anlama adına giderek daha kıymetli hale gelecek bir alan.
Kodlama Öğrenmenin Önemi
1. Kodlama, yeniliği harekete geçirir. Çocuklarımızın teknolojik ilerlemelere öncülük edebilmeleri için temel bir yetenektir.
2. Kodlama çocuklara yaratıcılık imkanı verir. Gerçekten harika projelere imza atabilirler.
3. Kodlama özgüven sağlar. Çocukların geliştirdikleri projeleri aileleri ve arkadaşlarına tanıtmaları onlara büyük bir güç katar.
4. Kodlama diğer alanlarda başarıyı getirir. Programlama eğitimi; matematik, okuma yazma ve fen gibi farklı alanlardaki öğrenme becerilerini destekler.
Geleceğin Meslekleri
- 3D Üretim Mühendisi
- Robot Teknisyeni
- Yapay Zeka Eğitmeni
- İnsan DNA Programcısı – Biyoteknolog
- İklim Mühendisi
- Veri Analisti
- Dijital Rehabilitasyon Danışmanı
- Drone Pilotu
- Artırılmış Gerçeklik Geliştiricisi
- Kişiye Özel Organ Üretim Uzmanı
- Zihin Transferi Uzmanı
- .Robotik veya Holografik Avatar Tasarımcısı
- .IT ve Matematik Uzmanları
Çocuklarımıza 21.yy temel becerilerini kazandırmak ve onları geleceğe hazırlamak adına; Kodlama eğitimlerimiz anaokulu 5 yaştan itibaren başlamaktadır. Günümüzde yazılımın değeri artarken kodlama, yeni çağın alfabesi olarak hayatın her alanında önem kazanıyor. Bilimsev kolejinde okul öncesi eğitiminden itibaren uygulanan kodlama dersleri, geleceğin endüstri devrimi Endüstri 4.0’a hazır bir nesil yetiştiriyoruz.
BİLİMSEV KOLEJİ KODLAMA EĞİTİMLERİMİZ
1. Algoritma Kurma
Anasınıfı ve 1. sınıf öğrencilerimiz kodlama eğitimlerimizde bir problem durumunu balık kılçığı tekniği ile analiz etmeyi; beyin fırtınası yöntemiyle probleme yönelik birden fazla çözüm üretip en uygun olanını seçmeyi; akış şeması sembollerini kullanarak seçtiği çözümü adım adım planlamayı öğrenmektedir.
2. Cubetto Robot
Anaokulu ve 1.sınıf öğrencilerimize temel algoritma kavramları ile tanıştırmak ve bilişimsel düşünme yeteneklerini geliştirmek için cubetto Robot ile programlama mantığının temellerini öğretiyoruz. Aynı zamanda çocukların STEM alanlarına ilgisini teşvik etmek ve yaratıcı problem çözme, algoritma kurma, sıralama gibi kavramları robotları programlayarak destekleme fırsatı sunuyoruz.
3. Doc Eğitici Robot
Doc, okul öncesi çocukların kodlama ve blok tabanlı programlamayı öğrenmelerine yardımcı olmak için tasarlanmış eğitici konuşan bir robottur. Doc, ile öğrencilerimize eğitimsel robot bilimini, artan zorluk seviyelerinde birçok oyun modu ile deneyimleyerek basit ve sezgisel bir şekilde tanıma fırsatı buluyor. Mantıksal düşünme, zekâ ve hesaplama becerilerini geliştirmeye yardımcı olan Doc, robot ile öğrencilerimiz STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) metodundan ilham alarak el becerilerinin, zekalarının ve yaratıcılıklarının gelişimine yardımcı oluyoruz.
4. Code.org ile Blok Kodlama
Anaokulu ve 1.sınıf öğrencilerimiz algortima kurma ve problem çözme yeteneklerini geliştirmek için code.org sitesi üzerinden yaptığımız derslerde kodlamanın karmaşık söz girmeden blokları kullanarak görevleri tamamlamaya çalışırlar. Görevler gittikçe zorlaşarak kodlama ve zihin gelişimi için farklı kazanımları çocuklara kazandırmaktadır.
5. Kodu Game Lab ile Oyun Tasarım
Kodu Game Lab Microsoft tarafından geliştirilmiş, çocukların basit görsel programlama diliyle ‘oyun’ geliştirebildikleri, oynayabildikleri ve yaptıkları oyunları arkadaşlarıyla paylaşabildikleri bir yazılımdır. 2,3 ve 4.sınıf öğrencilerimiz kodu game lab il kendi oyunlarını tasarlıyor, geliştiriyor
ve oynuyorlar.
6. Elektronik Devre Tasarım (Çıt Çıtlı Devreler)
Okul öncesi ve ilköğretim seviyesindeki öğrencilerine yönelik eğlenceli elektronik bilimi setleri sayesinde öğrencilerimiz elektroniğin temellerinden ileri düzey STEM becerilerine kadar geniş yelpazede elektrik ve elektronik kavramını
öğreniyorlar.
7. Tinkercad ile 3D Tasarım
Yakın bir zamanda hayatımızın her alanına girecek olan 3D ürünleri Bilimsev Koleji öğrencileri şimdiden 3D Tasarım dersleri alarak fark yaratmaya devam ediyor. 2.sınıftan 8.sınıfa kadar öğrencilerimiz Tinkercad programı ile 3D tasarımlar yaparak yaratıcılıklarını ve 3 boyutlu düşünme becerilerini geliştiriyor. Öğrencilerimiz Bilişim dersinde tasarladıkları satranç taşı, düğme, dönebilen anahtarlık, oyuncak römork, basılabilir buton, kalemlik gibi bir çok kendi tasarım ürünleri üç boyutlu yazıcıdan baskı alıyorlar.
8. Sketch Up ile 3D Tasarım
Google Sketchup, bilgisayara yüklenerek offline kullanılan oldukça
başarılı bir üç boyutlu tasarım platformudur. Tinkercad’e göre kullanımı biraz daha ayrıntılı bilgi ve beceri gerektiren Sketchup’ı özellikle 7.ve 8.sınıf öğrencilerimizin kullanımına açıyoruz. Bir öğrenci ihtiyaç duyduğu veya hayal ettiği bir şeyin tasarımını bu platformda bulunan kütüphanedeki binlerce örnekten esinlenerek oluşturabilmekte ve hızla üç boyutlu yazıcıdan çıktısını alabilmektedir.
9. Scratch ile Blok Kodlama
Scratch, ABD’de bulunan MIT’nin geliştirdiği, 8-16 yaş arası çocukların kullanımına göre tasarlanmış oldukça basit bir ara yüze sahip programlama ortamıdır. Geleneksel programlama dillerinin aksine öğrenciler istediği fonksiyonları fare ile tıklayıp sürükleyerek animasyonlar, oyunlar, hikayeler ve programlar yaratabiliyorlar.
10. Mblock ile Kodlama
Çocuklara verilecek programlama eğitimi hem matematiksel hem de algoritmik düşünme yeteneği kazandırması adına mblock ile programlama derslerinde çocukların günlük hayatta sürekli kullandıkları elektronik devrelerin nasıl çalıştığını ve bu sistemleri kendilerinin nasıl yapabileceklerini anlatmaktır.
11. Arduino ile Akıllı Cihaz Tasarımı
Arduino ile Akıllı Cihaz Tasarımı eğitimlerini ardunio setleri ile gerçekleştiriyoruz. Bu setlerin içinde bulunan sensör, Arduino Uno mikrodenetleyici, breadboard, DC motor, servo motor, RGB LED ve çeşitli elektronik LED’lerle etraflarında gördükleri hemen hemen her akıllı cihazı kendilerinin de yapabileceğini öğrencilerimize öğretiyoruz.
12.App Inventor İle Mobil Uygulama Geliştirme
App Inventor, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) tarafından geliştirilen ve Android programlama konusunda öğrencilere sürükle ve bırak yöntemiyle kolaylıkla Android uygulamalarını geliştirmesini mümkün kılan ücretsiz bir mobil uygulama geliştirme yazılımıdır. Ortaokul öğrencilerimiz App Inventor derslerinde hayalini kurdukları veya ihtiyaç duydukları mobil uygulama, oyun ve program fikirlerini bu dersten geliştirmektedir.
13.Small Basic ile Kodlama
Small Basic, uygulamalarını komut istemi/konsol penceresinde klavye girişleri vasıtasıyla program çıktısı olarak sunan, özellikle öğrenciler için geliştirilmiş metin tabanlı oldukça kolay anlaşılabilir bir kodlama düzenleyicisidir. Öğrencilerimiz Small Basic derslerinde zengin konu örnekleri ve alıştırmalarıyla sunularak kodlamanın mantığını aktarılmaktadır. Öğrencilerin temel kodlama
kavramları bağlamında, yeni örnek programlar üretmelerine kapı aralayarak onların algoritmik/bilişimsel düşünme becerilerini arttırıyoruz.
14.Pyhton ile Kodlama
Dünyanın en popüler, nesne tabanlı, çok amaçlı, dinamik kodlanan ve yüksek seviyeli programlama dili olan Python ile öğrencilerimiz yazılım alanındaki bilgilerine bir yenisini daha ekliyor. Google, YouTube, Yahoo gibi kuruluşların da bu yazılımı tercih etmeleri, öğrencilerimizin erken yaşta bu becerilere sahip olmasının ayrıcalığını ve heyecanını
da beraberinde getirmiştir.
15.HTML ve CSS ile Web Tasarım
Günlük olarak yoğun şekilde kullandığımız web siteleri ve bu siteleri oluşturan web sayfalarının arka planları, web sitelerinin çalışma prensipleri gibi konular web derslerinin ele aldığımız öncelikli konulardır. Bu nedenle, çocuklarımız derslerde web sayfalarını herhangi bir hazır editörü kullanarak değil, Not Defteri gibi en ilkel yazılımı kullanıyorlar, bir web sayfasını oluşturan tüm HTML işaretlerini tek tek kendileri yazıyorlar. Böylece günlük kullandıkları o havalı web sayfalarının aslında arka planda çalışan kod kümelerinden (HTML işaretleri, CSS, Javascript vb.) meydana geldiğini yaşayarak öğreniyorlar.Web Tasarımı derslerinin ilk yılında ağırlıklı olarak HTML ve basit seviyede CSS öğrenen çocuklarımız ikinci yıllarında HTML’nin yanında, HTML5, CSS ve basit seviyede Javascript öğrenmektedir.
16.Drone Pilot Eğitimi
Endüstri 4.0 ile Bilgi Teknolojileri Çağı başlamış oldu. Her geçen gün teknolojik gelişmeler, yaşadığımız dünyayı pek çok yenilikle şekillendiriyor. Sürekli geliştirilen ve yenilenen araçlardan biri de hayatımıza süratle giren “Drone”lar ve “Drone Teknolojileri” olmuştur. Bu bağlamda öğrencilerimize drone kodlama eğitimleri veriyoruz.